Svatomartinská husa V Zálesí 2017

Svatomartinská husa V Zálesí 2017

Svatomartinská husa V Zálesí 2017 je akce která nadchne každého gurmána a jedlíka.

Všichni jsme si celý den nechali prázdná bříška. A nemohli jsme se dočkat až se obloha setmí a my budeme moci vyrazit na pořádnou svatomartinskou husičku. Byli jsme napjatí, co nám na talířích vytvoří šéfkuchař pan Landa v útulné a teploučké restauraci a penzionu V Zálesí.

šéfkuchař Lubomír Landa
šéfkuchař Lubomír Landa

Nasedli jsme do aut a rozjeli se po silnici číslo 38 mezi Kosmonosy a Českou Lípou. Projížděli jsme tmou. Nikde nic nebylo vidět, už jsem ani nevěřila, že restauraci zahlédneme. Najednou se po pravé straně objevilo světýlko jako v pohádce. Sjeli jsme ze silnice a byla tam. Krásná zrekonstruovaná restaurace V Zálesí.

Svatomartinská husa V Zálesí 2017

Svatý Martin nám sníh nepřinesl. Zato si dal záležet s chladem a studeným větrem. Když jsme vylezli z auta, rychle jsme utíkali do restaurace, abychom se zahřáli. Měla jsem pocit, že jsem na samém konci světa. Nikde nic, jen krásný dům na samotě s rozlehlým parkovištěm a romantickou přírodou.

»» Kompletní FOTOGALERIE z akce ««

Vešli jsme dovnitř. Hned na nás dýchlo teplo z kachlových kamen. A naše nosíky ucítí jen lahodné snoubení všech pokrmů, ale hlavně neodmyslitelná Svatomartinská husa. Po celé restauraci se rozléhal pouze klid, harmonie, nejrůznější vůně a nezapomenutelné úsměvy milých zaměstnanců.

Vypečená Svatomartinská husička

Petr, který se staral o všechny hosty, nás usadil. Když jsem zavřela oči, měla jsem pocit, že jsem všechny starosti nechala na silnici a už si užívala pouze ten klid a lásku.

V kuchyni už se připravovaly dobrůtky a já se nemohla dočkat, až je taky ochutnám. Tým kuchaře Erika a pana Landy vytvořit jednoduchý, ale velice promyšlený jídelní lístek. Ze čtyř výborných předkrmů jsme si vybrali Parfait z husích jatýrek s brusinkami a čerstvou bagetkou. Předkrm na talíři bylo mistrovské dílo tvarů a barev. Ukrojila jsem si kousek paštiky a brusinek. Nejen že bylo jídlo naprosto mistrovsky naservírováno, ale i mistrovsky chutnalo.

Málo kdo z nás ví, že majitel restaurace V Zálesí a hlavní šéfkuchař pan Landa, když si vybíral povolání, kterým se bude živit, zvolil si uměleckého kováře. Asi můžeme být všichni šťastni, že se pan Landa živí uměním s jídlem než kovem. Jeho jídlo je vždy vyvážené a já bych i řekla, že velice promyšleně udělané.

Vypečená Svatomartinská husička

Po předkrmu následovala hustá a dokonale barevně sladěná polévka s husími játrovými knedlíčky. A po polévce konečně přišla na řadu krásně do zlatova vypečená Svatomartinská husička s domácími knedlíčky a zelím s rozinkami nebo na víně. Jen když jsem ochutnala první sousto, hned jsem pochopila, že takové jídlo mohl připravit jen mistr nad mistry. Husička se rozplývala v ústech jako máslíčko. Nemohla jsem uvěřit, že takové skromné jídlo může chutnat doslova jako pokrm Bohů.

Na závěr jako sladká tečka dezert z krupicové kaše. Tento zákusek byl velice oblíbený za první republiky. Je to skromnější zákusek, ale v rukou mistra se z něj stane „hotový dort“.

Krupicový Framer s borůvkovým žahourem
Krupicový Flameri s borůvkovým žahourem

K lahodným jídlům svatomartinské vínečko nebo speciální pivečko a naše bříška se zaplnila pěkně do kulata. Pan Landa chodil mezi hosty a rozdával jim úsměvy a krásná slova.

V této restauraci se všichni tak moc odreagují a uklidní díky příjemnému domácímu prostředí i úžasné obsluze. A pokud se Vám nechce s plnými bříšky domů, doporučuji Vám využít ubytování v penzionu nad restaurací, kde Vás ubytují v krásně a vkusně zařízených pokojích. Stejně jako domácí prostředí restaurace, i pokoje a celý penzion si určitě užijete, třeba jenom na odpočinek, ale můžete je využít i jako krásnou romantickou noc.

Všichni jste srdečně zvaní.

Více informací o nás a událostech v Mladé Boleslavi naleznete na našem  facebooku a google +

4.7/5 - (13 votes)

Komentáře

Leave a Reply